De drie d’s en de rol van de raad

Hoe snel wennen we aan een opstelling, regels en rechten als deze plezierig zijn en zodanig dat de meesten zich er prettig bij voelen. We hebben al snel het gevoel dat het altijd al zo was, terwijl heel veel zaken in ons land helemaal niet zo heel lang goed geregeld zijn. De vraag is of alles waarvan we denken dat het goed geregeld is wel echt zo goed geregeld is.

Lees verder
WIE WIL NOG RAADSLID WORDEN?

 Het aantrekkelijk maken van het raadslidmaatschap is voor het overgrote deel aan de burgemeester, de ambtelijke organisatie en een zelfbewuste raad die zichzelf serieus neemt.

Lees verder
“Heel herkenbaar” - Els Boers over haar werk als griffier op Saba

De wereld op Saba ziet er heel anders uit dan in het Europese deel van Nederland, wilde menigeen mij doen geloven op Saba zelf. Maar ook in het Europese deel van Nederland wordt gedacht, dat het hier vooral vast allemaal heel anders, vooral veel slechter gaat. Natuurlijk zijn er verschillen, maar hoe vaak ik gezegd heb: “Heel herkenbaar”,is niet meer te tellen.

Lees verder
‘EIGENLIJK ZIJN WE TWEEDERANGS BURGERS’

 Els Boers’ proeftijd zit erop. Ze mag blijven als raadsgriffier van het Nederlandse eiland Saba in de Cariben. Vermoedelijk tot verdriet van ambtelijk Den Haag, dat altijd graag op werkbezoek komt. ‘Een gemeentelijke Rekenkamer is hier niet welkom.’

Lees verder
REKENKAMERS: AAIBARE KATER VAN DE LOKALE POLITIEK

 De lokale en provinciale rekenkamers en rekenkamercommissies sluiten onvoldoende aan bij de lokale politieke praktijk. ‘Nodig is een gracieuze Rekenkamer die bekoorlijk, innemend, sierlijk, flexibel, kritisch en krachtig is.’

Lees verder
OOK ‘ZONDER FUNCTIE’ ZORGT D66’ER VOOR STAMPIJ

Als fractievoorzitter van D66 in Ede zorgde Marcèl van Dalen in het verleden al voor commotie die de landelijke politiek haalde. Maar ook zonder dat hij in functie is ontstaat er heisa over de ‘politieke klokkenluider’ van Ede.

Lees verder
De gaande griffier …Els Boers: “Griffier zijn is een risicovol beroep”

 “Griffier zijn is een risicovol beroep. Je doet het nooit goed en er wordt soms gedacht dat jij overal verantwoordelijk voor bent. Dat is natuurlijk niet zo. Je faciliteert en ondersteunt, maar je neemt geen verantwoordelijkheid over.” Dit zegt Els Boers, die de laatste jaren vooral als interim-griffier werkzaam is. Ook heeft zij verschillende boeken geschreven over het lokale openbaar bestuur. Onlangs is ze gestopt als interim-griffier in Hattem.

Lees verder
NEEM DE GEMEENTEWET SERIEUS

Mijn leidraad is een citaat van professor Engels in de congresuitgave Staat van de Dualisering: ‘Ad hoc reparaties en incidentele bijstellingen van wetgevende aard lijken mij niet de aangewezen weg voor een goede doorontwikkeling van het dualisme. Beter is het om een consistent en samenhangend programma te ontwikkelen, dat aan de vele onduidelijkheden en onzuiverheden een einde kan maken’.

Lees verder
Nieuw onderzoek: Griffier, een zorg voor de raad of de raad een zorg?

De griffier heeft recht op een goede werkgever. De werkgeversfunctie wordt vervuld door de gemeenteraad. Een goede invulling van de werkgeversrol draagt bij aan een verbetering van de (rechts)positie van de griffier en een verdere professionalisering van de beroepsgroep. Dat blijkt uit een onderzoek dat onder toezicht van de commissie belangenbehartiging van de VvG is uitgevoerd door het SGBO (Vincent van Stipdonk en Hester Tjalma) in samenwerking met Els Boers, interim griffier en onderzoeker.

 

Lees verder